Pagini

luni, 29 aprilie 2013

Etapele Egiptului


Viaţa din Ţara Egiptului a fost împărţită în următoarele perioade:
1.     Preistoria Egiptului - de la potop până în anul 3100 î. H.
2.     Mileniul al IV-lea. Urme ale primilor agricultori şi apariţia primelor regate, în Egiptul de Sus şi Egiptul de Jos.
3.     Mileniul al III-lea. De la prima dinastie până la dinastia a 11-a,circa 2040,î.e.n.
4.     Mileniul al II-lea. Dinastiile 11-2o. Perioadele de înflorire a civilizaţiei egiptene.
5.     Mileniul I. Dinastiile 21-31, până în anul 332 î. H. şi 332-3o î.H. Perioadă de decădere, apoi perioada elenistică: Alexandru cel Mare şi Ptolomeii
6.     Mileniul 1, după Hristos. Epocile romană şi bizantină. Cuprinde Egiptul coptic (anii 30-641) şi epoca islamică (641- până în prezent).
Istoricii sunt de părere că Avraam a fost contemporan cu Dinastia 12 din Egipt. Apoi, ”timp de aproape un secol, începând din 1786, î.d.H., o serie de regi din Dinastia 13 au stăpânit peste cea mai mare parte a Egiptului, având capitala la Ithet-Tawy. Domniile lor au fost în general scurte, aşa încât un vizir putea să slujească mai multor regi. Fiind lipsită de conducerea regală stabilă, fermă şi personală, maşinăria statului a început să se destrame în mod inevitabil. În vremea aceasta au putut fi găsiţi în Egipt mulţi sclavi semitici, chiar până la Teba şi în cele din urmă căpeteniile semite au câştigat putere în Egiptul de Jos şi apoi (probabil printr-o lovitură de stat neaşteptată) au preluat stăpânirea întregului Egipt”…Aceşti faraoni semitici au preluat pe deplin rangul şi stilul regal tradiţional. La început faraonii din dinastiua Hycsos au preluat administraţia statului egiptean aşa cum era, dar cu timpul au instalat funcţionari semitici în funcţiile înalte; dintre aceştia cel mai bine cunoscut este cancelarul Hur.
Povestea lui Iosif din Geneza se potriveşte foarte bine acestui context. Regiunea de Est a deltei a ocupat o poziţie proeminentă în istoria Egiptului în această perioadă şi revine în atenţie abia 400 de ani mai târziu, în timpul dinastiei 19, exact când intră din nou în scenă semiţii, în zilele lui Moise.

Niciun comentariu: